21 Ноября 2024
В избранные Сделать стартовой Подписка Портал Объявления
Интервью
Сожаления Павла Филип по поводу должности премьер-министра (Ro)
13.02.2020

В интервью, данном для «Политического альманаха– 2019»председателю Демократической партии Молдовы (ДПМПавлу Филипбывшему премьер-министру задали вопрос«Какие у вас есть сожаления по поводу должности премьер-министра?»сообщает ТРИБУНА.

«Конечно есть, если бы у нас было больше времени, мы бы успели сделать больше. Однако одно из моих сожалений заключается в том, что мы не смогли «преобразовать» систему образования. Я говорю «преобразовать», потому что «реформирования» системы было бы недостаточно. Я действительно хотел внести некоторые существенные изменения в эту область.

Это правда, что мы пытались это сделать, наряду с увеличением зарплат учителям, выплатой пособий для молодых специалистов, инвестициями в инфраструктуру образования, инвестициями в детское питание, но я хотел фундаментальных преобразований, которые привели бы к созданию конкурентоспособных специалистов, в том числе на международных рынках, профессионалов, которые могли бы максимально запустить двигатели народной экономики. Я твердо убежден, что без образования у страны нет будущего», ответил Филип.

------------------------------------------------------------------------------------------------------- *** -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Interviu cu Pavel Filip, Preşedintele Partidului Democrat din Moldova pentru Almanah Politic – 2019. 

În prima jumătate a anului 2019, Dvs. aţi fost Prim-ministrul Republicii Moldova. Cum a fost această perioadă pentru Dvs. în calitate de Premier, dat fiind faptul că a fost marcată de incertitudine politică?

Chiar dacă prima jumătate a anului 2019 a fost marcată de incertitudine politică, la Guvern s-a muncit în regim normal, pentru că, indiferent ce se întâmplă pe scena politică, oamenii au nevoie de salarii, pensii, drumuri, şcoli, grădiniţe. Şi eu, personal, şi echipa de la Guvern am muncit ca de obicei. Munca la Guvern e un job 24/24, 7 zile din 7. Nu prea poţi lua pauze, avem o datorie, o responsabilitate pentru oameni.

În general, cum apreciaţi cei peste trei ani de mandat în funcţia de Prim-ministru?

Eu cred că au fost 3 ani plini şi, ca să dai o apreciere acestei perioade, trebuie să înţelegi de la ce ai pornit. Noi am pornit de la faptul că în 2015 economia a scăzut cu 1 miliard de lei, iar ţara era în criză din cauza fraudei bancare, oamenii erau nemulţumiţi, aveam proteste în stradă. În primul rând, în 2016 am stins focul: cu ajutorul partenerilor externi, am stabilizat sectorul bancar, am semnat un acord cu FMI şi am asigurat astfel o creştere economică constantă, care a existat în toţi aceşti 3 ani. În 2017 am pus bazele unor reforme fundamentale: cum a fost, de exemplu, reforma pensiilor, prin care am instituit o nouă formulă de calcul a pensiei, astfel încât deputaţii sau procurorii să nu primească pensii mai mari decât medicii sau profesorii. Am făcut reforme pentru mediul de afaceri, care ne-au adus cu 15 miliarde de lei mai mult la buget. Aşa că, firesc, în 2018 am avut suficiente resurse ca să construim: am majorat pensii şi salarii, am oferit ajutoare sociale şi indemnizaţii, am reparat drumuri, am ajutat tineri să-şi cumpere prima casă. În 2019 aceste investiţii ar fi trebuit să continue. Au fost 3 ani de guvernare în care Republica Moldova s-a mişcat înainte pe domenii concrete. Din păcate, în 2019, ţara a făcut un pas înapoi sau, în cel mai bun caz, a stat pe loc.

Care sunt cele mai mari realizări, în opinia Dvs., pe durata mandatului de Premier?

Sunt multe realizări pe care le-am înregistrat în aceşti 3 ani şi ceva. Totuşi, sunt mândru că, pentru prima dată după independenţă, Republica Moldova îşi poate controla integral frontiera de stat, inclusiv pe segmentul transnistrean. E un proiect la care am muncit mult împreună cu vecinii noştri de la Kiev. Totodată, sunt mândru că am cerut de la tribuna ONU retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul ţării noastre şi am adus acest subiect pe agenda internaţională. Tot pe durata mandatului Guvernului pe care l-am condus, am reuşit să lansăm construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău, proiect care urmează să fie finalizat la începutul anului viitor şi care ne duce cu un pas mai aproape de independenţa energetică. Sigur că sunt mândru de programe pe care le-am lansat în aceşti 3 ani şi care, cred eu, au făcut o diferenţă în viaţa oamenilor: „Drumuri Bune”, „Prima casă”, „Un doctor pentru tine”, „O nouă viaţă”, „Serviciul 112”, „Moldova IT Park”, 600 de lei de Crăciun şi Paşte, reforma pensiilor, reforma salariilor şi multe altele.

Ce regrete aveţi legate de funcţia de Prim-ministru?

Desigur că, dacă am fi avut mai mult timp, am fi reuşit mai multe. Totuşi, unul dintre regretele pe care le am este că nu am reuşit să „transformăm” sistemul de educaţie. Spun „trans-formare”, pentru că o „re-formare” a sistemului nu ar fi fost suficientă. Mi-am dorit foarte mult să avem schimbări esenţiale în acest domeniu. Este adevărat că am încercat, cu majorări de salarii pentru profesori, indemnizaţii pentru tineri specialişti, investiţii în infrastructura de educaţie, investiţii în alimentaţia pentru copii, dar eu mi-am dorit o transformare fundamentală, care să genereze specialişti competitivi inclusiv pe pieţele internaţionale, profesionişti care ar putea să tureze la maxim motoarele economiei naţionale. Sunt ferm convins că fără educaţie o ţară nu are viitor.

În acest an aţi câştigat mandatul de deputat într-o circumscripţie uninominală. Cum a fost această experienţă pentru Dvs.?

A fost o experienţă unică. Să candidezi la tine acasă, acolo unde te ştiu toţi de mic, îţi cunosc familia şi valorile, este mai complicat şi mai responsabil. În plus, campania electorală într-o circumscripţie uninominală înseamnă mult mai multă muncă şi, sunt sigur, o legătură mult mai strânsă cu oamenii. Am mers în fiecare sat din circumscripţia mea, am vorbit cu oamenii, le ştiu problemele şi am încercat să le rezolv. În plus, cred că, alegerile în circumscripţii îi fac pe deputaţii care câştigă să fie mai responsabili în faţa alegătorilor. A fost mai multă muncă decât la alte alegeri şi chiar sunt mulţumit că a fost aşa.

Ce v-a determinat să candidaţi şi să deveniţi lider al PDM?

Dincolo de toate tulburările din ultima perioadă, PDM înseamnă echipă, înseamnă oameni. Vara aceasta, atunci când la Chişinău s-a instalat acea alianţă nefirească, am decis să merg şi să discut cu oamenii. Am fost în toate raioanele şi m-am convins că avem oameni foarte buni în organizaţiile noastre teritoriale. Anume ei m-au convins şi m-au încurajat să candidez la funcţia de preşedinte de partid. Sunt om de echipă şi cred că le datorez acestor oameni, care au muncit pentru partid, să facem din Partidul Democrat un partid de care ei să fie mândri.

Cum a fost anul politic 2019 pentru PDM?

Pentru PDM desigur că anul 2019 a fost unul complicat şi chiar dramatic. Partidul a trecut prin 3 etape: am trecut de la guvernare în opoziţie, iar apoi – la sprijinirea unui guvern tehnocrat. Totuşi, am obţinut cel mai mare număr de primari la alegerile locale. PDM a demonstrat că nu este partidul unui singur om şi poate rezista, pentru că avem oameni extraordinari şi organizaţii teritoriale puternice.

Mai grav este că 2019 a fost un an pierdut pentru ţară, un an în care nu s-a întâmplat nimic bun în vieţile oamenilor. Un an în care cei care nu-şi dădeau mâna au ajuns să se îmbrăţişeze, un an în care cei care protestau în faţa Preşedinţiei au mers acolo la ceai şi cafea, un an în care cei care s-au crezut puternici şi veşnici au văzut că lucrul acesta se poate schimba repede.

Ce planuri de viitor aveţi?

Pentru PDM prioritate în 2020 este procesul de resetare a partidului. Ne dorim foarte mult ca procesul acesta să se întâmple în prima parte a anului 2020 şi pe asta ne vom concentra. Este foarte important ca membrii PDM să fie informaţi şi să participe la modul de luare a deciziilor în partid, să ştie că părerea lor contează, vreau să îmbunătăţim procesul de comunicare internă, dar şi externă, vreau ca membrii noştri să fie mândri de cei care îi reprezintă şi, desigur, îmi doresc să înţelegem clar încotro mergem, să stabilim care este viziunea PDM, ca partid pro-european de orientare socială.

Îmi doresc, de asemenea, ca 2020 să fie un an mai bun decât 2019 pentru ţară şi pentru cetăţeni. Oamenii noştri merită să trăiască mai bine şi merită să aibă parte de o conducere care să aibă grijă de ei. Îmi doresc ca în noul an să fim mai buni şi mai recunoscători. La mulţi ani!

Almanah Politic – 2019

Андриана Кептине 


 
Количество просмотров:
1506
Отправить новость другу:
Email получателя:
Ваше имя:
 
Рекомендуем
Обсуждение новости
 
 
© 2000-2024 PRESS обозрение Пишите нам
При полном или частичном использовании материалов ссылка на "PRESS обозрение" обязательна.
Мнение редакции не всегда совпадает с мнением автора.